שליחים עובדים בישראל
time icon 02 August 2023 מרכז העזרה לשליח זמן קריאה

איך עושים תיאום מס?

למה מתכוונים כשאומרים תיאום מס? מי צריך לעשות זאת ואיך עושים את זה? כל התשובות במאמר שלפניכם.

תיאום מס הוא תהליך שמטרתו ליצור תיאום בין מספר מעסיקים שבהם עובד אדם כלשהו, אל מול רשויות המס. נשמע מסובך? אולי אפילו מרתיע? לאו דווקא. מדובר בתהליך קל ונוח שניתן לבצע יחסית בקלות. כמו כן, בעזרת תיאום מס תוכלו להימנע ממצב לא נעים בו המיסים שתשלמו למס הכנסה מהמשכורות שלכם, יהיה גבוה משמעותית ממה שאתם צריכים לשלם בפועל, כך שתישארו עם נטו מופחת. כלומר, אם תבינו איך עושים תיאום מס ותבצעו אותו, המיסים שתשלמו מהמשכורות יהיו מדויקים בהתאם לרמת השכר שלכם, ללא גביית יתר. 


תיאום מס הוא פרוצדורה מנהלתית שמבצעים אלפי ישראלים מדי שנה. כמעט כל אדם עובד במדינת ישראל זכאי לבצע אותו כדי למנוע גביית יתר מצד מס הכנסה. אתם בטח שואלים את עצמכם מי צריך לעשות תיאום מס והאם אתם עונים להגדרה הזו? או איך אפשר לדעת מתי הרשויות גובות מכם מיסים גבוהים שלא לצורך? בכתבה הזו נדבר בדיוק על מי צריך לעשות תיאום מס, ואיך ניתן לעשות זאת בקלות ובמהירות. 


הערה: בשורות הבאות נספק הסבר מעמיק על המהות של תיאומי מס והסיבה לקיומם במדינת ישראל. זאת כדי שתבינו לא רק איך עושים תיאום מס, אלא גם למה צריך לעשות אותו. אם אתם מעוניינים להבין כבר עכשיו איך עושים תיאום מס, תוכלו למצוא מדריך מעשי באמצע המאמר.


מי צריך לעשות תיאום מס? והאם גם אתם צריכים?

לאחר שהבנתם בגדול מה זה תיאום מס וכיצד הוא יכול לשרת אתכם, אפשר להיכנס לעובי הקורה. נתחיל עם לענות על השאלה מי צריך לעשות תיאום מס והאם גם אתם צריכים? 

האוכלוסייה העיקרית שצריכה להבין איך עושים תיאום מס ולבצע אותו היא שכירים שעובדים בשני מקומות עבודה ומעלה. במידה ואין תיאום מס, המעסיק של העבודה החדשה יותר נאלץ לנכות מהשכר 47% לטובת מס הכנסה. כלומר, במידה והעבודה החדשה מניבה 10,000 ש"ח בחודש, 4,700 מתוכם ינוכו באופן אוטומטי לטובת מס הכנסה. 

למעשה, כל מי שחווה שינוי בשכר שלו במהלך שנת המס זכאי לבצע תיאום מס. למשל, מי שעבר בין מקומות עבודה שונים במהלך השנה, או מי שקיבל דמי אבטלה במהלך שנה מסוימת לפני שחזר לשוק העבודה. בלי תיאום מס, המעסיקים עשויים להעביר למס הכנסה סכומים גבוהים יותר ממה שצריך בפועל מבחינת רמת ההשתכרות, וכך העובד יקבל שכר נטו נמוך יותר ממה שאמור היה לקבל בפועל. 

חשוב לציין שתיאום מס איננו חובה, הוא בגדר זכאות. אבל בהתחשב בכך שאם לא מבצעים אותו עשויים להסתכן בתשלום נתח גדול משמעותית ממה שצריך למס הכנסה, כדאי מאוד להבין איך לעשות תיאום מס ולבצע אותו.

עושים סדר בבלגן: למה בכלל הגענו למצב שצריך להבין איך עושים תיאום מס?

אין ספק שזה יכול להיות מטלטל לגלות שכמעט חצי מהמשכורת שעבדתם עליה כל כך קשה שולם למס הכנסה, כשבפועל מחובתכם לשלם הרבה פחות. לכן בשלב זה אתם עשויים לשאול את עצמכם למה בעצם מערכת המס בנויה באופן כזה שבו מי שעובד בשתי עבודות צריך להבין איך עושים תיאום מס ולבצע אותו, במקום שמס הכנסה פשוט יגבה את הסכומים הנדרשים מלכתחילה? 

אז נכון, רשויות המס בישראל מבוססות על מנגנון שבו לעיתים נגבים מאנשים מסויימים מיסים גבוהים שלא לצורך. הסיבה לכך נובעת משיטת המיסוי הנוכחית במדינה. בישראל, מס הכנסה מבוסס על מודל מיסוי פרוגרסיבי. ככל שהכנסתו של אדם עולה, כך יוטל עליה מס גבוה יותר. חישוב המס מתבצע על בסיס כלל ההכנסות של אדם מסויים לאורך השנה. לכן את החישוב המדויק ניתן לבצע רק לאחר תום שנת המס, כאשר ידוע לאותו אדם בדיוק כמה הרוויח. למרות זאת, בפועל שכירים משלמים מס כל חודש במה שמכונה ״ניכוי במקור״. כלומר, המעסיק מעביר אוטומטית את הסכום הנדרש למס הכנסה, בהתאם לחישוב גובה ההכנסה השנתית של אותו עובד. 

נכון לשנת 2023, מדרגת המס הראשונה עומדת על שיעור מס של 10% עבור הכנסה שנתית של עד 81,480 ש״ח (6,790 ש״ח בחודש למשך 12 חודשים). החל מסכום זה ועד 116,772 ש״ח בשנה (9,731 ש״ח בחודש), שיעור המס הוא 14%. כלומר, החלק היחסי שבין 81,480 ל-116,772 ש״ח בשנה מהווה את מדרגת המס השנייה, עליה תדרשו לשלם מס של 14%. מדרגות המס ממשיכות עד מדרגת המס האחרונה שהיא בשיעור של 47%. 

לכן, במידה ולא הבנתם בזמן מי צריך לעשות תיאום מס ואיך עושים אותו, יגבה מכם אוטומטית מס הכנסה בשיעור הגבוה ביותר, של 47% משכר הברוטו שאתם מקבלים מהמעסיק השני. 

תיאום מס בפועל: איך יראה התלוש שלכם עם ובלי תיאום מס?

כדי להבין בפועל איך ולמה חשוב לעשות תיאום מס, נבחן מקרה לדוגמה. רונן עובד בתור גרפיקאי ומרוויח שכר ברוטו של 4,000 ש״ח בחודש. השכר החודשי של רונן נמצא במדרגת המס הראשונה, ולכן הוא חייב על פי חוק לשלם מס הכנסה בשיעור של 10% מהשכר שלו (400 ש״ח בחודש). עד כאן הכל פשוט, רונן משלם בדיוק את מה שהוא צריך לשלם ולא יותר. כל עוד הוא עובד במשרה אחת ואין לו הכנסות נוספות, השאלה איך עושים תיאום מס פחות רלוונטית עבורו. 

אבל מה קורה כאשר רונן מחליט שהוא רוצה לעבוד בעבודה נוספת במקביל כדי להרוויח שכר חודשי גבוה יותר? לצורך העניין, רונן לוקח על עצמו עבודה שנייה בתור נגר בבית מלאכה, בה הוא מרוויח 2,000 ש״ח נוספים בחודש. בשלב זה שכרו החודשי הכולל הוא 6,000 ש״ח. משמע שבחישוב שנתי הוא מרוויח 72,000 ש״ח. יותר מאשר מה שהרוויח רק בעבודה אחת, אבל הוא עדיין מחויב רק במדרגת המס הראשונה (10%). 

אם רונן לא בירר איך עושים תיאום מס וביצע את התהליך, המעסיק השני (מנהל בית המלאכה) מחויב על פי חוק להפחית מהשכר של רונן את שיעור המס המירבי - 47%! לכן בפועל, לפני תיאום מס רונן יחויב במס הכנסה של 940 ש״ח בחודש, וזאת רק מעבודתו השנייה. המשמעות היא שרונן משלם מס הכנסה כולל העומד על 1,340 שקלים בחודש (16,080 שקלים בשנה!). לעומת זאת, אם הוא הבין איך עושים תיאום מס וביצע זאת כראוי, לאחר תיאום מס הוא ישלם רק 600 שקלים בחודש, או 7,200 שקלים בשנה, ולחשבון הבנק שלו יכנסו עוד 8,880 ש"ח. זאת מאחר שהכנסתו הכוללת (72,000 ש״ח בשנה) נמצאת במדרגת המס הראשונה. לכן במקרים כאלה, רצוי מאוד שתדעו איך עושים תיאום מס ותיגשו לעשות אותו. זה פשוט ישתלם לכם.

איך עושים תיאום מס, ואיך זה יכול לעזור לכם? המדריך המלא

התכלס: איך לעשות תיאום מס? פירוט שלבי התהליך בערוצים השונים 

ניתן לבצע את ההליך בשתי דרכים עיקריות: 

תיאום מס אונליין: עד לפני כמה שנים אם הייתם צריכים לעשות תיאום מס הייתם חייבים ללכת למס הכנסה, לחכות שעות בתור, ולאחר מכן לתקשר עם פקיד שעסוק בעוד תריסר מטלות שונות ולא תמיד ממוקד בכם. החדשות הטובות הן שהחל מאוקטובר 2021 אפשר לעשות תיאום מס אונליין בקלות, ולכן מומלץ מאי פעם לבצע תיאום מס. תיאום מס אונליין מתבצע באמצעות אתר רשות המיסים. יש להיכנס לאתר עם פרטי הגישה שלכם, להגיש בקשה, ולהעלות את המסמכים הנדרשים. התהליך יחסית קל ואינטואיטיבי, ואם הגעתם מוכנים עם כל המידע והמסמכים הנדרשים (ראו רשימה למטה) אתם לא צפויים להיתקל בבעיות. האישור יונפק עד חמישה ימי עסקים לאחר מכן. את האישור תצטרכו להוריד ולהעביר למעסיקים השונים שלכם. 

תיאום מס מול פקיד שומה: למרות הכל, לפעמים המערכת המקוונות באתר רשות המיסים לא מסוגלות לספק מענה לתיאום מס אונליין. מצב זה קורה בעיקר במקרים עם מורכבות כלשהי. למשל, במקרים בהם צריך לשקלל בתיאום המס הקלות או אילוצים פרטיים דוגמת נקודות זיכוי על בסיס מצב רפואי, מקום מגורים, ועוד. במצב כזה תאלצו למלא טופס 116 ולהגיש אותו פיזית לפקיד השומה בלשכת מס הכנסה. לשכות כאלו קיימות בכל עיר מרכזית בארץ. ומאחר וכיום רוב השירותים שמספק מס הכנסה ניתנים אונליין, כמות הקהל בלשכות קטנה מבעבר. הפקידים עדיין עמוסים מאוד, אבל פחות ממה שהיה עד לפני מספר שנים בלבד. 

אם אתם עדיין לא מבינים איך לעשות תיאום מס או מעדיפים שמומחה כלשהו ילווה אתכם, אתם יכולים להיעזר במיופה כוח, למשל יועץ מס או רואה חשבון. מיופה הכוח אף מוסמך להגיש את הבקשה לפקיד השומה בשמכם, וחוסך לכם את הביקור בלשכת מס הכנסה, או אפילו את הגלישה באתר הממשלה.

איך עושים תיאום מס: מסמכים ומידע שתצטרכו לפני הגשת הבקשה

רגע לפני שאתם ניגשים לבצע את תיאום המס, חשוב שתאספו קודם את כל המסמכים והמידע הנדרשים להגשת הבקשה: 

  • פרטים אישיים שלכם

  • שמות המעסיקים כפי שהם רשומים ברשויות המדינה: לפעמים שם המותג של המעסיק (כפי שהוא ידוע בציבור) והשם הרשמי שלו כפי שהוא רשום ברשויות, שונים זה מזה. שאלו את הנהלת החשבונות של המעסיק או אחד המנהלים שלכם כדי להיות בטוחים איך לכתוב את שמות המעסיקים.

  • מספרי תיק ניכויים של המעסיקים: גם את אלו תוכלו לבקש מהנהלת החשבונות או המנהלים שלכם. אתם גם יכולים לראות אותם על גבי תלושי השכר שתקבלו מהם. 

  • שכר שנתי ברוטו צפוי מכל אחד מהמעסיקים עד סוף השנה.

  • מספר חודשי העבודה אצל המעסיק במהלך שנת המס הנוכחית.

  • תלושי שכר מכל אחד ממקומות העבודה: זה בסדר גם אם רק התחלתם לעבוד במקום עבודה וטרם קיבלתם תלוש שכר. ציינו זאת בטופס שתמלאו או אמרו זאת בעל פה לפקיד השומה בלשכה.


איפה הכסף: מה לעשות אם לא הספקתם לעשות תיאום מס ושילמתם מס מוגדל? 

אם לא ידעתם מה זה תיאום מס או איך לבצע תיאום מס וגיליתם זאת רק אחרי שנוכו לכם 47% מהשכר, אל תדאגו. רשות המיסים אמורה להחזיר לכם את הסכום המוגדל שגבתה באמצעות הליך של החזר מס. 

את הבקשה להחזר מס תוכלו להגיש באתר רשות המיסים עד 6 שנים מתום שנת המס. לכן, אם לא עברו 6 שנים מאז תום השנה בה עבדתם בשני מקומות עבודה או קיבלתם דמי אבטלה למשך מספר חודשים, אין סיבה לדאגה. מלאו את הבקשה באתר, עקבו אחר ההנחיות והגישו את כל הטפסים הנדרשים - ותוכלו לראות את הכסף שנגבה מכם בקרוב. 


ומה אם עברו יותר מ-6 שנים? במקרה זה מומלץ לדבר עם יועץ מס או רואה חשבון, והכי חשוב - ללמוד לפעם הבאה לבצע תיאום מס לפני שמצטבר סכום גבוה מדי שנגבה מכם ללא צורך. 

בהצלחה! 

מדריך זה אודות איך לבצע תיאום מס הובא לכם על ידי תן ביס במטרה לסייע לשליחים שעובדים במספר עבודות במקביל. לשאלות נוספות צרו קשר עם רשות המיסים דרך הא

שיתוף הפוסט
Author avatar

נכתב על ידי:צוות משאבי אנוש- שליחים

מומחי משאבי האנוש שלנו נמצאים בכל רחבי הארץ וישמחו לעזור לכל שליח ושליחה של תן ביס, ולמי שמתלבטים אם להצטרף למערך השליחים.

בעקבות המצב הבטחוני אנו פועלים במתכונת מצומצמת ולפי הנחיות פיקוד העורף, לכן יתכנו זמני מענה ארוכים מהרגיל ויתכן וחלק מאזורי החלוקה שלנו יהיו סגורים לגיוס. תודה רבה על הסבלנות ומאחלים לכולנו ימים שקטים ובטוחים. כדי להתחיל הקליקו

מוכנים להצטרף ולהתחיל להרוויח?

תן ביס מחכה לכם!