כדי לשמור על בטיחות, על כל רוכבי האופניים להבין את חוקי התנועה ולציית להם, לרכוב תוך התחשבות במשתמשי הדרך האחרים, ולוודא שהאופניים שלהם מתוחזקים ברמה גבוהה בכל עת. דרישות נוספות כמו קסדות ומחזירי אור מבטיחות שהרוכבים מוכנים תמיד לנסיעה בטוחה לצד נהגי רכבים מנועיים בכביש.
הכרת הנתיבים לאופניים: היכן לרכוב
הנופים העירוניים בישראל מתפתחים ללא הרף, עם דגש הולך וגדל על תשתיות לרכיבת אופניים. היכרות עם הסוגים השונים של נתיבי אופניים והשימוש הנכון בהם היא חיונית:
נתיבי אופניים ייעודיים על הכביש: נתיבים אלה מיועדים במיוחד לאופניים ולקורקינטים חשמליים, והם מופרדים משאר התנועה באמצעות קו לבן מקווקו ומסומנים בסמל אופניים לבן. בכל מקום שבו קיימים נתיבים כאלה, יש לרכוב בתוכם ולא לסטות מהם.
נתיבים לאופניים בלבד על המדרכה: לרוב, נתיבים אלה מופרדים מהולכי הרגל באמצעות קו לבן מקווקו, וגם עליהם מופיע סמל אופניים לבן. נתיבים חדשים יותר עשויים אף לכלול הפרדות פיזיות כמו שורת עצים או ריהוט רחוב לתוספת בטיחות.
נתיבים משותפים לרוכבים ולהולכי רגל: באזורים אלה, זכות הקדימה היא תמיד של הולכי הרגל. הרכיבה בהם דורשת זהירות יתרה והתחשבות, מהירות מותאמת ומתן מרחב הולם.
כשאין נתיב אופניים: אם אין נתיב ייעודי, חובה לרכוב על הכביש, סמוך לשפתו הימנית. אין לרכוב על המדרכה – הדבר מנוגד לחוק ומסכן את הולכי הרגל.
רחובות משולבים ואזורי מיתון תנועה (עד 30 קמ"ש): באזורים אלה, יש לרכוב בצד הימני של הרחוב.
חוקי התנועה לאופניים: האחריות שלכם
כרוכבי אופניים, אתם נחשבים לכלי רכב על הכביש. אותם חוקי תעבורה החלים על כלי רכב מנועיים, חלים גם עליכם. אי-ידיעת החוק אינה מהווה תירוץ, והפרות עלולות להוביל לקנסות ולמצבים מסוכנים.
חלק מהדרישות הספציפיות לרוכבי אופניים ואופניים חשמליים הן:
ציות לכל הרמזורים ותמרורי הדרך: זהו כלל בל יעבור. חציית רמזור אדום או התעלמות מתמרור עצור היא מסוכנת ביותר ואינה חוקית.
רכיבה עם כיוון התנועה: יש לרכוב תמיד בצד ימין של הכביש, עם כיוון התנועה. רכיבה בזיגזג או נגד כיוון התנועה מסוכנת מאוד.
איתותים בתנועות יד – זה חשוב: לפני כל עצירה או פנייה, אותתו בבירור עם היד כדי ליידע את שאר משתמשי הדרך על כוונותיכם.
שתי הידיים על הכידון: לשליטה ולבטיחות מרביות, יש להחזיק את שתי הידיים על הכידון, אלא אם מאותתים לפני פנייה או עצירה.
מתן זכות קדימה להולכי רגל: זכרו תמיד לתת זכות קדימה להולכי רגל, במיוחד במעברי חצייה ובמרחבים משותפים.
חבישת קסדה: חבישת קסדה בזמן רכיבה היא הכרחית. היא יכולה להפחית משמעותית את חומרת פגיעות הראש במקרה של תאונה. הקפידו להתאים אותה בצורה נכונה לראשכם ולרכוס אותה היטב.
נראות היא חיונית (במיוחד בלילה):
באור מעומעם או בחשיכה, הדליקו את פנסי האופניים.
ודאו שעל האופניים שלכם יש מחזירי אור תקינים.
לבשו בגדים בהירים ושקלו להשתמש באפוד זוהר כדי שנהגים יוכלו לראות אתכם.
אין להשתמש בטלפון נייד או באוזניות: חל איסור מוחלט להשתמש בטלפון נייד או להרכיב אוזניות בזמן הרכיבה. הסחת דעת היא גורם מרכזי לתאונות. אחסנו את הטלפון בבטחה בתיק הגב.
מודעות בצמתים: היו זהירים במיוחד בצמתים. אל תתמקמו מייד מימין לרכבים, במיוחד כלי רכב כבדים, מכיוון שהם עלולים לא לראות אתכם. מקמו את עצמכם מאחורי הרכב או לפניו.
רישום ורישוי אופניים חשמליים: החל מ-1 באוגוסט 2024, בעלי אופניים חשמליים בישראל חייבים לרשום את כלי הרכב שלהם ולהתקין לוחית רישוי. נוסף לכך, עליהם להיות בני 16 לפחות ולהחזיק ברישיון נהיגה ישראלי או זר, או לעבור בהצלחה מבחן תיאוריה ייעודי לרוכבים (בחינת תיאוריה A3). ודאו שהאופניים החשמליים שלכם רשומים ומורשים כחוק.
רכיבה הגנתית: לרכוב חכם
גם כשאתם מצייתים לכל החוקים, ייתכן שמשתמשי דרך אחרים לא יעשו זאת. תרגלו רכיבה הגנתית:
צפו את הבאות: הניחו תמיד שנהגים עלולים לא לראות אתכם. חפשו סכנות אפשריות סביבכם והיו מוכנים להגיב.
שמרו על מרחק: שמרו על מרחק בטוח ממכוניות חונות (היו ערניים לדלתות נפתחות!) ומרכבים בתנועה.
צרו קשר עין: נסו ליצור קשר עין עם נהגים, במיוחד בצמתים, כדי לוודא שהם הבחינו בכם.
היו צפויים: רכבו בקו ישר והימנעו מתנועות פתאומיות.
תפקידכם כשליחי תן ביס הוא חשוב, וחלה עליכם האחריות לציית לכל חוקי התנועה כדי להבטיח לא רק את ביטחונכם האישי, אלא גם את ביטחונם של שאר משתמשי הדרך.